Hond in de klas.

Met 1,5 miljoen honden is de trouwe viervoeter niet meer weg te denken uit Nederland. Toch is een goede, veilige omgang met honden niet vanzelfsprekend. In Nederland vinden jaarlijks zo'n 150.000 bijtincidenten bij mensen plaats, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Een derde van de slachtoffers, waarvan het merendeel kinderen, meldt zich bij de huisarts of de spoedeisende hulp. Een hondenbeet kan naast verminking een levenslang psychisch trauma veroorzaken. De hond in kwestie wordt vaak als onbetrouwbaar bestempeld en afgemaakt. Met een hond in de klas is daar iets aan te doen.

Ik ben SnuffelVrijwilliger voor de Sophia Vereeniging en kom op verzoek met 1 van mijn SnuffelHonden naar uw school om gedurende 3 lessen kinderen een veilige omgang met honden te leren.
Bekijk het filmpje van Omrop Fryslân over een Sophia SnuffelCollege van mij en SnuffelHond Roos bij SBS de Romte in Itens.

Lichaamstaal.
Wanneer kinderen een hond storen in zijn slaap of tijdens het eten, kan hij dat als onprettig ervaren. Ook worden honden vaak verkeerd benaderd, waardoor de dieren zich bedreigd voelen. Om aan te geven dat hij er genoeg van heeft, loopt een hond weg of geeft hij via zijn lichaam signalen af. Voorbeelden zijn de staart tussen de poten en oren die naar achteren staan. Vaak worden die signalen echter niet opgepikt. Terwijl de hond met rust gelaten wil worden, blijven kinderen over de grens van het dier gaan. De hond kan dan gaan dreigen of zelfs bijten.

Hondengedrag.
Er is internationaal onderzoek gedaan onder jonge slachtoffers van bijtincidenten. Daaruit bleek dat 86% van de ongelukken voorkomen had kunnen worden als zij het gedrag van de hond juist hadden geïnterpreteerd. Bij het Sophia SnuffelCollege leren kinderen van 4 tot 8 jaar de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op te reageren. Zo kunnen ze op een veilige en respectvolle manier met honden omgaan. Ook wordt de kans op een hondenbeet aanzienlijk kleiner.

Bang voor de hond.
Veel kinderen zijn bang voor honden. Dat komt doordat ze het gedrag van de dieren niet goed kunnen inschatten, bijvoorbeeld omdat zij vanuit hun culturele achtergrond onbekend zijn met de hond als huisdier. Angstige kinderen ervaren hun omgeving als onveilig, want ze kunnen overal honden tegenkomen. Bovendien hebben ze de neiging om gedrag te vertonen dat honden uitdaagt tot een reactie, zoals gillen, met de armen zwaaien en wegrennen. Daarmee neemt het risico om gebeten te worden toe. Door deze kinderen vertrouwd te maken met hondengedrag, leren ze bij het Sophia SnuffelCollege in 3 lessen hun angst voor honden te overwinnen.

SnuffelColleges.
In de eerste les laat ik de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt er een hond in de klas en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs worden de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Iedereen die dat wil, mag oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop van de lessenreeks krijgen alle kinderen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders. Voor scholen waar meer dan de helft van de kinderen een niet-Nederlandse achtergrond heeft, is er een speciaal lesprogramma.

Hond in de klas.
Om de veiligheid van de kinderen te garanderen, legt iedere SnuffelHond de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest af. Deze test is specifiek gericht op de zeer strenge voorwaarden die de aanwezigheid van een hond in een klaslokaal vereisen. Zo moet de hond gehoorzaam en kindvriendelijk zijn, maar ook lawaai en plotselinge geluiden goed kunnen verdragen. Alle SnuffelHonden hebben een uitstekende vertrouwensband met hun baasjes. Zij worden speciaal opgeleid om als SnuffelVrijwilliger voor de klas te staan.

Aanmelden.
Het Sophia SnuffelCollege kan op iedere basisschool in Nederland verzorgd worden. De 3 lessen zijn specifiek gericht op kinderen van groep 1 t/m 4 en duren elk 30 tot 45 minuten. De exacte data worden afgesproken met de betreffende SnuffelVrijwilliger. De voorkeur gaat daarbij uit naar een les per week. Wil jij ook een hond in de klas op jouw school of de school van je kind? Vul dan het aanmeldingsformulier in. Je wordt zo spoedig mogelijk in contact gebracht met een SnuffelVrijwilliger bij jou in de buurt die het Sophia SnuffelCollege kan verzorgen.

Logo small