Zit je niet lekker in je vel?

verdrietig meisje

Kinderen zitten, net als grote mensen, wel eens niet zo lekker in hun vel. Je voelt je rot, boos of verdrietig, en je weet niet waarom. Of je weet het wel, maar je weet niet wat je eraan kan doen. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld last van heimwee als ze hun ouder(s) een paar dagen niet zien. Andere kinderen voelen zich rot als ze niet met andere kinderen mee mogen spelen, of als ze niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Je kunt je ook wel heel erg verlegen voelen, of bang zijn dat je het niet goed doet op school. Of je kunt last hebben van hoofdpijn of buikpijn terwijl de dokter zegt dat er niets met je lijf aan de hand is. En weer andere kinderen hebben ADHD, of PDD-NOS, of nog iets anders, en vinden het lastig om om te gaan met de problemen die ze daardoor ondervinden.

En er zijn kinderen van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn, die dat heel erg moeilijk vinden. Voor kinderen is dat meestal heel erg rot, want een kind wil het liefste dat zijn ouders gewoon bij elkaar zijn. Maar je moet weten dat het nooit aan de kinderen ligt dat ouders uit elkaar gaan. Het is een probleem tussen de ouders. Kinderen vinden het vaak heel lastig om erover te praten, want wat moet je er nou tegen wie over zeggen? Het kan zijn dat je ouders daar weer ruzie over gaan maken. En jij blijft zitten met dat akelige gevoel of die nare gedachten. Jij gaat dan maar boos doen, of heel verdrietig worden. Of misschien wel juist doen alsof er niets aan de hand is.

Soms kan zo'n rotgevoel wel eens langer duren dan je eigenlijk zou willen. En dan komen er misschien gedachten in je hoofd als: 'ik ben nu eenmaal zus of zo'. Of: 'er valt toch niets aan te veranderen'. Of: 'het ligt altijd aan mij, of juist altijd aan die anderen'.

Dat is zo'n moment waarop je kan denken: ik wil me eigenlijk helemaal niet zo voelen, ik wil helemaal niet zo over mezelf denken!
Ik wil me blij en gelukkig voelen!

Je praat er misschien wel, of niet, met je vader of je moeder over. Maar die kunnen je ook niet altijd helpen. Je kan dan ook eens met een kindertherapeut gaan praten. Ik ben er een; mijn naam is Winnifred van der Meer. Ik heb er speciaal voor geleerd om kinderen te helpen zichzelf weer beter te voelen en samen met jou oplossingen te vinden voor al die dingen waar je last van hebt.

Ik doe dat door samen met jou te spelen (spelletjes doen, verkleden, lezen, verhalen verzinnen, bouwen, tekenen, schilderen, boksen, zwaardvechten, noem maar op) of te praten (oudere kinderen houden soms meer van praten).
Als je het leuk vind, kunnen wij samen 'dingen' met mijn dieren doen die in en rond mijn huis aanwezig zijn. Zo zijn er poezen, honden, kippen, minischaapjes of vind je het leuk om met een pony bezig te zijn.

jongen met_schaapjesverfhandjestekenend meisje

Alles wat we bespreken, blijft 'tussen ons' en is privé. Dat wil zeggen dat jij alles kan vertellen aan wie jij dat wil, en dat ik dat niet doe, behalve als jij er toestemming voor hebt gegeven. Ik praat eens in de zoveel weken met je ouder(s), zonder dat jij erbij bent. Maar dan bespreken wij dus eerst wat ik wel en niet kan bespreken. Zo kun je erop vertrouwen dat je mij alles kunt vertellen wat jij wil zonder dat iemand er iets over hoort. En zo kunnen we samen werken aan de beste oplossingen voor jouw probleem.

Als jou dit aanspreekt, kun je aan je ouder(s) vragen een afspraak met mij te maken.
Je kunt ook altijd zelf contact opnemen door een mailtje te sturen of mij te bellen. Dan kunnen we een afspraak maken, samen met je ouder(s), en bespreken of deze kindertherapie iets voor jou is.

Tot ziens!

Logo small